Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа изменения в конституцията, според които столицата

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа изменения в конституцията, според които столицата
Коментари Харесай

Столицата на Казахстан отново е преименувана на Астана

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа промени в конституцията, според които столицата на републиката се връща към предходното си име Астана.

Това е шестото преименуване на града, пресмята " Интерфакс ".

По самодейност на президента Токаев през март 2019 година столицата е преименувана на Нур-Султан в чест на първия президент Нурсултан Назарбаев.

В началото на септември 2022 година парламентарната група на депутатите от " Жана Казахстан " (Нов Казахстан) започва самодейност за връщане на столицата на републиката на предишното ѝ име Астана. " Смятаме, че не е редно приживе на един човек градът да се назовава на негово име, а също така народът не одобри и новото име на столицата ", се споделя в изказването на депутатите.

Много от депутатите, които бяха за връщане на предходното име на столицата, гласоподаваха за преименуването на Астана на Нур-Султан през 2019 година

Президентът Токаев е осведомен за самодейността на депутатите и се съгласява да включи предложение за връщане на предходното име на столицата на Казахстан в конституционните промени, които бяха приети от Народното събрание на 16 септември.

Според столичния маслихат (общински съвет) преименуването е коствало към 30 милиона тенге (сегашните 1477,12 долара) на бюджета на града през 2019 година

Местните управляващи чакат, че актуалното преименуване ще бъде по-евтино, защото държавните органи са минали към цифрово ръководство на документите.

Назарбаев, поради който няколко години столицата се наричаше Нур-Султан, управлява страната повече от 30 години. От 1991 година насам, когато републиката придобива суверенитет, той печели няколко президентски избори, последните от които са през април 2015 година Президентският му мандат трябваше да изтече през април 2020 година, само че през март 2019 година Назарбаев разгласи, че се отдръпва от поста държавен глава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР